Szemfáradtság? Mit tehetünk ellene?

Szemünk az evolúció során sokat fejlődött, tulajdonképpen az egyik legfejlettebb látású élőlény az ember. Egyre inkább átvette az irányítást a szem, és egyre kevésbé fogadunk ingereket orrunkon, fülünkön keresztül. Azonban az evolúció során többnyire távolra kellett tekintenünk, és kevésbé közelre. Ma azonban megváltozott a helyzet, hogyan segíthetjük látásunkat?

Aki egész nap 3 méternél közelebbi távolságokra tekint, megterheli a szemét: ezen a távon belül minél közelebbre tekintünk, annál jobban alkalmazkodik szemünk, azonban minél idősebb valaki, annál kevésbé képes szeme alkalmazkodni.

Korunk munkavállalói azonban sok esetben helyhez kötötten, egy irodában, vagy egyéb munkahelyen dolgoznak, és tekintési távolságuk 30 cm és 1,5 méter között változnak. Ez meglehetősen távol áll attól, amire szemünket “tervezték”.

Szemünk az állandó munkától elfárad, azaz egyre kevésbé képes alkalmazkodni. A nap végére szemünkben szúró érzés alakul ki, fejfájással küzdünk, és előfordulhat átmenetileg homályos látás: szemünk alkalmazkodásának nehézségeit jelzik ezek a tünetek.

Mit tehetünk?

Megoldást az életkor függvényében tudunk biztosítani:

  • 40 év alatti páciensről beszélünk
  • 40 év feletti páciensről beszélünk

A teljes körű tájékoztatáshoz hozzátartozik, hogy igazából nem az életkor, hanem a látásvizsgálat fogja eldönteni a lencse típusát, azonban kb. 40 éves kornál tudunk egy határt húzni: szemfáradtságot csökkentő lencsét ajánljunk, vagy multifokális lencsét?

A válasz attól függ mekkora mértékű segítségre van szükség? Ha ~0,5 dioptria nagyságú segítség elégséges, akkor a szemfáradtságot csökkentő lencsék segíthetnek a legjobban: valójában ezek is multifokális kialakítású termékek, azonban kisebb mértékű az a segítség amelyet a lencse biztosít: mivel páciensünk szeme még képes alkalmazkodni.

eyezen .jpg

Bővebben itt olvashat ezekről a termékekről: https://iriszoptika.eu/szemuveglencsek/szemuveglencsek-szemfaradtsag-ellen/

Amennyiben Önnek (a távoli dioptrián felül) 1,25-1,5 dioptria szükséges a közelre tekintéshez, feltétlenül a multifokális lencséket javasoljuk.

A multifokális lencsék komfortos látás élményt biztosítanak, könnyen megtanulható a használatuk, és egész nap segítik Önt, hogy tisztán lássa környezetét.

varilux_x_series_office_after_psd.jpg

Sok szeretettel várjuk látásvizsgálatunkon, melynek keretében megállapítjuk a szükséges korrekciót Önnek, majd ezután az igényeinek leginkább illeszkedő Varilux vagy Eyezen szemüveglencsét javasoljuk!