Mutatjuk mire kell figyelünk napszemüvegünk kiválasztásánál

Napsze­müveget szaküzletben vásároljunk, a legfontosabb, hogy garantáltan UV-védelemmel ellátott legyen.

Ezt tanácsolja Kovács György diplomás optometrista, látszerészmester.

– A szaküzletben vásárolt szemüvegek garantáltan UV-szűrősek, de ezenfelül vannak már polárszűrős szemüvegek, amelyek a visszatükröződéseket is szűrik, és sokkal élesebb, kontrasztosabb látást biztosítanak. Speciális szűrőrétegekkel ellátott szemüvegeket is gyártanak már, például külön autóvezetéshez vagy sporttevékenységhez, akár vízi sportokhoz – mondta az optikát vezető szakember.

A szemüvegdivatról megtudtuk: visszatértek a karakteres, nagy keretek, s a világmárkák erre a szezonra különösen dekoratív termékekkel jelentkeztek, de a lényeg, hogy mindenki olyat válasszon, ami jól áll neki és kényelmes.

Akinek látásproblémája van, szemüveget visel, annak azt ajánlja Kovács György, hogy nyáron vagy kontaktlencsét és hagyományos napszemüveget hordjon, vagy fényre sötétedő lencsét, de választhat színezett dioptriás lencsét is.

AT9048-900x600.jpg

– Olyan kontaktlencse is forgalomban van, amellyel távolra és közelre egyaránt jól lehet látni – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra is: egy rossz napszemüvegnél még az is jobb, ha egyáltalán nem védjük a szemünket a napfény ellen. A nem megfelelő UV-szűrővel ellátott napszemüveg mögött ugyanis – mivel sötét – kitágul a pupilla, ezáltal sokkal több UV-sugárzás jut a szembe, mint ha nem lenne rajtunk szemüveg. A szabvány szerint egyébként jelölni kell az UV-védelmet, a CE jelölést kell keresni, ha napszemüveget választunk.

A látszerészmester végül megemlítette: ha valakit nagyon zavar az erős fény, szemvizsgálatot javasol, mert biztosan van valamilyen fénytörési hiba a háttérben.