UV védelem napjainkban

Amint beköszönt a jó idő, mindenhol olvashatunk az UV védelem fontosságáról. De tulajdonképpen miről is beszélünk?

Az UV fény az emberi szem számára nem látható tartományú, nagy energiájú sugárzás. Szemünk a 400 nm (nanométer) hullámhossz felett képes érzékelni a fényt, az UV fény pedig ez alatt van.

Képtalálat a következőre: „uv fény”

Három típusát különböztetjük meg: UV-A, UV-B, és UV-C sugárzás.

  • UV-A (315–400 nm): a földfelszínre beeső sugárzás legnagyobb része. A többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevésbé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani a DNS-t reaktív gyökök létrehozásával, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. A bőr barnulását csak ideiglenesen, a melanin oxidálásával idézi elő.
  • UV-B (280–315 nm): a Napból érkező sugárzás nagy részét elnyeli a Föld ózonrétege. Jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitamin-képződést), aminek hiányában angolkór lép fel. Közvetlenül károsíthatja a DNS-t (a DNS-molekulát gerjeszti, ennek hatására a molekula kémiai kötései átrendeződnek, a szomszédos citozin-bázisok dimerizálódnak), így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja. A szervezet ez ellen védekezik melanin-pigment termelésével, ami a bőr barnulását eredményezi. A melanin UV-A és UV-B tartományban is elnyeli és ártalmatlan hővé alakítja a sugárzást. A napvédő faktor csak az UV-B sugárzás elnyelését mutatja, mivel az UV-A gyakorlatilag nem okoz barnulást.
  • UV-C (100–280 nm): teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C elleni védelmet biztosítani. Baktériumölő, sterilizálásra használják.

Mit kell nekünk erről tudnunk? Először is védekezünk kell az UV sugárzás ellen. Ez a legfontosabb. Naptej, napszemüveg, kalap, kendő, ruházat, és szemüvegünk, amely a lehető legtökéletesebb UV védelmet biztosítja.

12656158_xxl.jpg

Kontaktlencsét viselőknek is fontos, hogy napszemüveget is viseljenek, mert a lencse önmagában nem nyújt megfelelő védelmet!

Milyen elváltozásokat okozhat az UV szemünkben, ha nem védjük megfelelően?

Kúszóhályog: jellemzően földműves és szörfös betegség, kezelhető, azonban a megelőzés sokat segíthet.

Hóvakság: nem csak télen, de nyáron is megtörténhet, oka a nagyon erős UV sugárzás, rendkívül fájdalmas.

Szürkehályog: bár nincs közvetlen összeköttetés az UV sugárzás és a szürkehályog kialakulása között, de hatással lehet a szemlencse károsodására. Műtéti úton gyógyítható.

Makuladegeneráció: szintén nem 100%-ban bizonyított, azonban tény, hogy a kék szeműek veszélyeztetett helyzetben vannak: a déli országokban határozottan kevesebb a makuladegenerációs beteg, mint a skandináv országokban.