Mikor jó egy szemüveg?

 

Mint hirdetjük, október a látás hónapja, de aki tanácstalan, honnan tudhatja, jó döntést hozott? Azaz mitől jó egy szemüveg?

A kérdés fontos, hiszen egy szemüveg értéke magas, nem kizárólag az ára miatt, hanem amiatt is, hogy szemünk a legfontosabb érzékszervünk, ezért rendkívül fontos, hogy szemüvegünk jól szolgáljon minket.

A szemüvegnek 3 jellemzőjét különböztetjük meg:

  • a keret legyen kényelmes, és esztétikus
  • a lencse dioptriája legyen megfelelő
  • a lencse design illeszkedjen mindennapi tevékenységeinkhez

De hogyan tudja bárki is eldönteni látatlanban, hogy ez a szemüveg nekem megfelelő lesz?

woman in orange dress posing in the street
Egy jó szemüveg nem akadályoz minket abban, hogy jól érezzük magunkat

A keret a legkönnyebb, hiszen rögtön látjuk, el tudjuk dönteni, hogy tetszik-e nekünk. Ebben szakembereink nagy segítséget nyújtanak. Mielőtt a szemüvegkeretet kiválasztjuk jó, ha konzultálunk, mert előfordulhatnak olyan esetek, hogy fontos tudni kb. milyen lencse kerül a keretbe. Például erős mínuszos lencse esetén nem biztos, hogy a fúrt keret a legjobb választás.

A lencse dioptriáját látásvizsgálatunk fogja meghatározni, amelyen szoros együttműködés szükséges a látásvizsgáló személy és a páciens között. Azaz ha nem érezzük megfelelőnek a látott képet, feltétlenül jelezzük, hiszen mi látunk, mi tudjuk ez így jó-e nekünk.

black and red frame eyeglasses
Egy jó szemüveget egész nap tudunk viselni

A lencse design talán a legnehezebb része, itt mindig mindenki a legjobbat javasolja, majd a lehetőségeinkhez mérten fogunk tudni választani.

Ebben a részben érdemes következetesnek lennünk, mert a látás kényelmét nagyban befolyásolja egy jól megválasztott lencsetípus.